Parkour Øvelse – Underbar

Parkour øvelse: Sådan laver du Underbar

Underbar er et effektivt move, som anvendes, hvis man skal passere igennem to objekter ved at sætte af og svinge sig igennem ved brug af armene. Det øverste objekt skal have en overflade, man kan gribe om, som illustreret på billedet. De typiske objekter er gelændere, stilladser eller træer.

Underbar - Lær Parkour med Team JIYO
Underbar er en parkour øvelse, hvor du svinger under en forhindring ( typisk en bar / et jernrør ). Deraf navnet "underbar".
Setup

Der skal anvendes en passage mellem to objekter (som f.eks. to gelændere), der er så bred, at kroppen kan passere igennem i liggende stilling. I den følgende beskrivelse tages der udgangspunkt i, at det øverste objekt er i hovedhøjde. Inden underbar udføres, undersøges det, om forhindringen er stabil nok. Mærk også efter, om railet er glat.

Udførelse af Underbar
  • Du stiller dig på 5-6 m afstand med front mod forhindringen.
  • Du løber mod forhindringen i middeltempo og sætter af med et-bens-afsæt ca. halvanden meter før forhindringen.
  • Benene samles lige efter afsættet og løftes tæt op ad det øverste objekt.
  • Der tages fat i railet med overhåndsgreb, og kroppen løftes op mod det øverste objekt, idet man svinger sig igennem, dvs. over det nederste objekt.
  • Der gives slip med hænderne, når overkroppen har passeret det nederste objekt.
  • Benene skilles lige inden landingen, så flowet kan bevares. Land en smule Foroverbøjet, så du ikke mister flowet.
Forøvelser

Start med at udføre øvelsen uden noget objekt for neden. På den måde kan man træne svinget, hvor man trækker sig igennem med armene. Herefter kan man starte med at udføre underbar skråt mellem de to objekter. På den måde er det muligt at tage fat med hænderne, inden man kaster benene igennem, og dermed sikre, at man får fat. Start ligeledes med en bred afstand mellem objekterne.

Problemstilling
  • Det kan ofte være svært at turde kaste benene igennem objekterne først og derved opnå en svævefase, inden man griber fat i det øverste objekt med hænderne. Det er derfor en god ide at lægge en blød måtte over nederste objekt. På den måde tør flere nybegyndere kaste benene igennem først og opnå svævefasen.
Træning i gymnastiksalen:

Trin for trin:

1) Træn underbar ved at sætte to træbomme op under hinanden. Øverste bom skal være omkring hovedhøjde eller lidt højere. For at træne selve bevægelsen kan det være en fordel at sætte en skumplint ind under øverste bom i stedet for den nederste bom, indtil man bliver tryg ved at lave underbar med to bomme.

2) Første gang man forsøger med to bomme, bør den nederste være løs, så den bevæger sig ned af, hvis man rammer den.

3) Når der er ved at være styr på bevægelsen, kan eleverne udfordres ved at ændre på højden samt reducere afstanden mellem bommene.

Mangler du en øvelse eller har du brug for eksperthjælp? Så kan du booke en instruktør fra JIYO til privatundervisning eller gruppe undervisning / workshop.

God fornøjelse med din parkour træning. 🙂

Se video om Parkour øvelsen Lazy Vault herunder

Afspil video om Laxy Vault - Parkour med Team JIYO