Parkour FAQ

Spørgsmål om Parkour

Vi har her samlet de hyppigste spørgsmål om Parkour. Har du andre spørgsmål, så er du velkommen til at skrive dem til os, så vi kan tilføje dem. God læselyst 🙂

Parkour i Danmark - Martin Coops laver precision drop.
København byder på masser af gode muligheder for at udfordre både nybegyndere og avancerede parkour udøvere. På de fleste parkour spots i København, kan du finde masser af udfordring for både begyndere og øvede.

Hvad er parkour?

Parkour er en træningsdisciplin, der stammer fra Frankrig. Den fokuserer på selvudvikling ved at overvinde forhindringer i det urbane miljø (eller nogen anden indstilling) ved hjælp af bevægelser som løb, spring, klatring, og balance.

Hvem opfandt parkour?

Parkour blev grundlagt af David Belle i Frankrig i slutningen af 1980’erne og tidlig 1990’erne. Han blev inspireret af sin far Raymond Belle, der var en militær ildsjæl og træningsentusiast.

Hvad er forskellen mellem parkour og freerunning?

Parkour fokuserer på effektivitet, hvor man bevæger sig så hurtigt og effektivt som muligt fra punkt A til B. Freerunning er mere kunstnerisk og fokuserer på akrobatiske bevægelser og æstetik.

Er parkour farligt?

Som enhver fysisk aktivitet kan parkour være farligt, hvis det praktiseres uforsigtigt. Det er vigtigt at starte langsomt, opbygge styrke og færdigheder, og altid være opmærksom på sikkerhed.

Er parkour ulovligt?

Nej, parkour er helt lovligt. Man skal dog som parkour udøver huske at respektere private bygninger, så man ikke går ind på andres grund uden at få tilladelse hertil. Men parkour er helt aldeles lovligt og kan trænes overalt, hvor der er ting at balancere på, springe over, under eller igennem. 

Er du i tvivl om det er okay at træne et bestemt sted, så spørg dem der bor der eller ejer bygningen, blot for at være på den sikre side.

Hvad skal jeg bære, når jeg laver parkour?

Komfortabelt, løstsiddende tøj og parkour sko er afgørende. Parkour kræver sko med god greb og stødabsorption. Du kan finde parkour sko her hos Parkourshoppen.

Hvordan kan jeg finde et godt sted at praktisere parkour?

Du kan øve parkour næsten hvor som helst. Det vigtigste er, at området er sikkert. Parkour parker, offentlige parker og urbane områder kan alle være gode steder. Flere steder i Danmark er der blevet designet Parkour baner og Parkour Parker. Team JIYO har designet flere af dem med henblik på, at man kan gå ét sted hen og træne mange forskellige parkour teknikker og parkour øvelser samlet ét sted.

Hvordan påvirker vejret min parkour træning?

Vådt vejr kan gøre overflader glatte, hvilket øger risikoen for skader. Det er bedst at træne i tørt vejr, eller at være meget forsigtig, når det er vådt.

Hvad er nogle gode øvelser for at opbygge styrke til parkour?

Basisøvelser som squats, lunges, pull-ups, push-ups, og core-øvelser er gode for at opbygge den nødvendige styrke til parkour. Balancetræning og plyometriske øvelser kan også være meget hjælpsomme.

Hvordan kan jeg lære parkour?

Den bedste måde at lære parkour på er gennem en parkour træner eller en lokal gruppe. Der er også mange online ressourcer, inklusive YouTube-videoer og instruktionswebsites.

Du kan også gå til siden Parkour Øvelser, hvor du kan finde parkour tutorials, guides og parkour videoer, der viser hvordan du lærer de forskellige øvelser i parkour.

Parkour i København - Amager Strandpark Parkour Spot
Parkour i København - Amager Strandpark Parkour Spot

Er der nogen regler i parkour?

Den primære regel i parkour er at bevæge sig effektivt og sikkert gennem miljøet. Det handler om respekt for dig selv, andre og miljøet omkring dig.

Kan jeg lave parkour alene, eller har jeg brug for en partner eller en gruppe?

Du kan øve parkour alene, men det er ofte sikrere og mere motiverende at træne med andre. En gruppe eller træningsmakker kan også hjælpe med teknisk vejledning og feedback.

Er der specifikke sko anbefalet til parkour?

Sko til parkour skal være lette, have godt greb, og være stødabsorberende og flexible. Der findes sko specifikt designet til parkour, du kan finde parkour sko i JIYO Wear Shoppen eller i Skandinaviens største Parkour webshop Parkourshoppen.

Hvordan kan jeg undgå skader, når jeg praktiserer parkour?

Det er vigtigt at opvarme, starte langsomt og gradvist bygge dine færdigheder op. Lær at lande og lave “roll” korrekt, og lyt altid til din krop for at undgå overanstrengelse.

Er der nogen officielle konkurrencer eller events for parkour?

Mens parkour oprindeligt blev udviklet uden konkurrencementalitet, er der nu adskillige parkour-events og konkurrencer rundt om i verden.

Er parkour kun for unge mennesker?

Nej, parkour kan trænes af folk i alle aldre. Det er dog vigtigt at tage højde for ens egen fysiske kondition og begrænsninger.

Skal jeg være i god form for at starte parkour?

Selvom det hjælper at have en grundlæggende niveau af fitness, behøver du ikke være i topform for at starte med parkour. Du vil gradvist bygge din styrke og udholdenhed som du træner.

Er parkour en anerkendt sport?

Parkour er stadig en relativt ny disciplin og er ikke officielt anerkendt som en sport i alle lande. Men det vokser i popularitet og bliver stadig mere anerkendt. Parkour betragtes mere som en bevægelseskunst end en decideret sport.

Hvor kan jeg praktisere parkour?

Parkour kan praktiseres næsten overalt – fra byparker og gader til skove og bjerge. Husk altid at respektere private ejendomme og naturområder.

Er parkour god motion?

Ja, parkour er fremragende motion. Det involverer hele kroppen og forbedrer styrke, smidighed, udholdenhed og balance.

Hvordan kan jeg integrere parkour i min daglige rutine?

Du kan begynde at tænke på din daglige pendling som en parkour rute, eller dedikere tid hver dag til at øve specifikke færdigheder. Det kan også være nyttigt at lave styrke- og smidighedstræning som supplement.

Kan man få handsker til parkour?

Dette er et meget hyppigt spørgsmål vi har fået gennem årene. Når man er nybegynder i parkour og “svinger” i et rail, vil man opleve, at det kan føles hårdt for hænderne med den “friktion” man oplever. Det kan nemt resultere i, at huden går op de steder, hvor man svinger. Der findes desværre ingen parkour handsker, men jo mere man svinger, desto mere vant bliver huden til, at stå imod. Så der er ikke andet for, end at klø på 😉 

Er der nogle parkour relaterede spørgsmål, som du ikke har fået besvaret?

Vi opdaterer købende denne side med Oftest stillede Spørgsmål vedr. Parkour.

Mangler du svar på nogle spørgsmål, så skriv gerne til os via kontaktformularen, så besvarer vi dig hurtigst muligt og tilføjer spørgsmålet her på siden.

Testimonials

MC Clemens
MC ClemensRapper & Musiker
Læs mere
"Team JIYO er de hotteste, flotteste og mest utrolige drenge, man nogensinde kan placere i en abezoo. Mine varmeste anbefalinger og tak for en kæmpe indsats i mine to seneste musikvideoer "Vi Ejer Natten" og "Har Det Godt"
Hadi Ka-Koush
Hadi Ka-KoushSkuespiller & TV vært
Læs mere
”Jeg har fulgt JIYO gennem mange år – det er SÅ SINDSSYGT hvad I har opnået indenfor jeres felt og jeg må tage hatten af for det i formår at præstere gang på gang!"
Jan Gintberg
Jan GintbergKomiker
Læs mere
"Det I ka´ er altså VIRKELIG noget andet end gymnastik fra da jeg var dreng…..
Kronprins Frederik
Kronprins FrederikHans Kongelige Højhed
Læs mere
“Jeg har haft fornøjelsen af at opleve Team JIYO flere gange og må sige, at jeg virkelig er fascineret af den måde I bevæger jer på. Nogle af jeres teknikker minder lidt, om dengang jeg selv var frømand."
Christian Stadil
Christian StadilDirektør For Hummel
Læs mere
“Det der gør at Team JiYo adskiller sig fra andre er, at de er så aktive. Og så er det nogle kloge guys, udover de både kan danse, slås og lave parkour. Irriterende multitalenter på den rigtig fede måde!”
Bent Fabricius-Bjerre
Bent Fabricius-BjerreMusiker
Læs mere
“Meget flot artistnummer og meget flot koreograferet!”
Bubber
BubberTv-Vært
Læs mere
“Der er vist ingen tvivl om, at Team JiYo er mestre i cirkelspark og så også lige det der med saltoerne!”
Etta Cameron
Etta CameronMusiker
Læs mere
“I var utrolig seje og fantastiske. I får et STOOORT 5-tal af mig!”
Anders Lund Madsen
Anders Lund MadsenKomiker & Kommentator
Læs mere
“Det er altså dejligt at se dise kroppe i leg, man får jo helt lyst til at dyrke parkour!”
Tidligere
Næste