Parkour Øvelse – Speed Vault

Parkour øvelse – Lær “Speed Vault”

Speed Vault er et yderst effektivt vault og kan som ét af de få vaults udføres i høj fart, når først teknikken er på plads.

Setup

Speed Vault bør udføres på en skridsikker og solid overflade. Tjek altid, hvad der er på den anden side, hvis ikke der er frit udsyn. Et Speed Vault er idéelt at udføre over en mur eller et rail i hoftehøjde.

Udførelse af Speed Vault
  • Start med at bestemme, hvilken side du ”hælder til”, når du skal over muren.
  • Løb i en lige linje imod forhindringen.
  • Sæt kraftigt af med afsætsbenet halvanden til to meter fra forhindringen. Du skal sætte af med det ben, som er til den side, du vil hælde til over forhindringen.
  • Når din krop er oppe over forhindringen, sættes armen i, og du sætter kraftigt af for at sikre dig, at hældningen ikke forsætter, og at du kan sikre den videre fremdrift.
  • Det er vigtigt, at du er fuldt fokuseret i opløbet mod forhindringen. Pas på, at du ikke tøver, når du nærmer dig afsættet, men hold farten, når du skal over muren.
Speed Vault af Martin Coops - James Bond style
Speed Vault af Martin Coops - James Bond style
Parkour øvelse - Speed Vault - JIYO
Parkour øvelsen "Speed Vault" er en super "James Bond" teknik, hvor man forcerer en forhindring uden at tabe fart. Det er derfor den hedder "Speed Vault", da det er en parkour øvelse man typisk udfører i høj fart.
Forøvelse

Start med et lavt tempo og en relativ lav mur.

Problemstilling
  • Der kan være problemer med at få benene op over forhindringen. Ofte kan problemet være for lidt fart. Det er hovedsageligt fra tilløbet, at energien til at udføre speed vault kommer fra. Forsøg derfor at sætte tempoet op.
  • For at bevare flowet er det centralt at sikre en lang svævefase ind på forhindringen. Sørg derfor for at sætte af et godt stykke ude fra forhindringen.
  • Sørg for at lande med overkroppen pegende let fremad. På den måde bevarer du farten og flowet. 
Variationsmuligheder

Speedvault kick: Udføres ved, at man sparker ud til siden med det øverste ben, når kroppen er over forhindringen.