Parkour Øvelse – Lazy Vault

Parkour øvelse – Lær “Lazy Vault”

Lazy Vault betyder “dovent vault”, med hvilket der menes, at der er tale om en relativ simpel og ikke særlig krævende bevægelse. Lazy vault er en bevægelse, som de fleste hurtigt lærer. Lazy giver en lang kontakttid med forhindringen og dermed god mulighed for at justere og holde balancen igennem bevægelsen.

Setup

Et lazy vault kræver en solid og skridsikker overflade, der går udøveren mellem hofte- og brysthøjde.

Udførelse af Lazy Vault
  • Lazy vault udføres diagonalt over forhindringen. Start med at bestemme, hvilken side du vil svinge benene til over forhindringen.
  • Løb i et roligt tempo mod forhindringen i en 45º graders tilløbsvinkel.
  • Sæt af ca. en halv meter fra muren. Det ben, som du har inderst mod forhindringen, er det ben, der skal svinges op over den. Samtidig med, at du svinger det inderste ben kraftigt op over forhindringen, sætter du armen mod forhindringen og sætter af med det ben, der er fjernest herfra.
  • Afsætsbenet følger med kroppen op over forhindringen, imens kropsvægten bæres af den isatte hånd på forhindringen.
  • Når kroppen er placeret over forhindringen, trækkes svingbenet ned bag forhindringen på den anden side, næsten parallelt med forhindringen, mens kropsvægten tippes fremad, og den anden hånd sættes i forhindringen. Samtidig slipper den første hånd.
  • I landingen skal benene være adskilte. Den sidst isattte hånd skubber fra på forhindringen og sikrer, at vi kan fortsætte vores flow fremad.  
Forøvelser

Hvis du er usikker på, om du kan holde din egen kropsvægt i armene under udførelsen, bør lazy vault trænes på en blød forhindring. Det er en god start at svinge benene op over plinten, så du blot ender med at sidde på den. Gennem gentagelser opnås der hurtigt en god følelse med bevægelsen. Når du er ved at være sikker på bevægelsen, vil lidt mere fart være med til at skabe energi til at komme over forhindringen.

Laxy Vault - Parkour med Team JIYO
Parkour øvelsen "Lazy Vault" betyder direkte oversat "doven" overspringshandling. Dette antyder, at du ikke behøver bruge særlig meget energi, når du udfører parkour øvelsen "Lazy Vault".
Problemstilling
  • Lazy vault kan give nogle nybegyndere lidt problemer i overgangsfasen, hvor kropsvægten skal forflyttes. Her er det vigtigt, at man tør læne sig tilbage. Det er selve kropsvægtens forflyttelse, der giver bevægelsen flow.
Variationsmuligheder


Lazy2Turn vault:

Den traditionelle lazy vault, hvor man udfører movet fra en 45º graders vinkel, men i svævefasen vender rundt i luften og lander i catleap-landing (faktisk som et turnvault i vendingen efter lazy vault starten).

Perpendicular Lazy Vault:

Udføres, hvor man starter vinkelret på forhindringen og laver samme sakseparks-bevægelse og håndrytme. Forskellen ligger i, at man venter længere med at sætte den første hånd i, hvilket giver et længere og flottere svævemoment.

Lazy2Split:

Udføres ved, at man splitter benene sidst i udførelsen i stedet for at holde benene samlet. Dette er dog mere “fancy”, end det er effektivt.

Se video om Parkour øvelsen Lazy Vault herunder

Afspil video om Laxy Vault - Parkour med Team JIYO