Parkour Øvelse – Monkey Vault

Parkour øvelse: Sådan laver du Monkey Vault.

Monkey vault er ét af de mere krævende vaults. Det svære består i at stole på, at benene kan trækkes i en lige linje over forhindringen, snarere end den rent fysiske bevægelse.

Setup

Under træningen har du brug for en forhindring i mavehøjde, hvor der er god plads bagved til landingen. Det er ligeledes bedst med et blødt underlag til landingen, da man kan have tendens til at få overbalance i starten som følge af den høje fart. Det anbefales, at du anvender en forhindring, som har mindst én håndsbred overflade. Efterhånden som du bliver mere sikker i bevægelsen, kan det også udføres på rails og over højere forhindringer.

Udførelse af Monkey Vault
  • Start med tilløb i middel tempo i lige retning mod forhindringen og sæt af med ét ben, ca. en meter før forhindringen.
  • Placér armene midt på overfladen af forhindringen, og træk kroppen fremad med armene, og bøj benene op under dig selv.
  • Lige inden landing skiller du benene en smule, så det ene ben er foran det andet. Dette giver mulighed for at sikre det videre flow.
  • Hvis man derimod ønsker at lande i precision, holdes benene bøjet og samlet, indtil man nærmere sig det punkt, som man gerne vil lande på.
Forøvelser

Start med at sætte dig på hug. Stræk hænderne fremad, læn dig forover, indtil du får overbalance. Sæt derefter af med benene, og træk med armene benene igennem armene. Det er vigtigt, at du får overbalance, idet vægten i et splitsekund kommer til at ligge på armene.

Monkey Vault - Parkour med Team JIYO
Parkour øvelsen Monkey Vault - også kaldet for en "Monkey" refererer til måden aben bevæger sig. Det er en teknik hvor man bruger armene meget i starten, til at få fremdrift over en "forhindring".
Forøvelser ( fortsat )

Når du mestrer denne øvelse og kan trække benene så meget igennem, at du lander et stykke foran din udgangsposition, kan du bevæge dig videre til næste niveau. Find en afsats med en lang overflade i hoftehøjde og lav samme øvelse, men land i stedet oppe på afsatsen med benene. Start et lille tilløb, sæt hænderne på overfladen, træk benene eksplosivt op, samtidig med at du trækker armene fremad, og land på afsatsen med samlede ben. Når du kan det, finder du en afsats med ca. en halv meters overflade og prøver nu at søge så meget fremad med benene, at du kan få trukket dem hele vejen over forhindringen og lande på den anden side.

Problemstilling
  • Vær opmærksom på, at du skal trække benene helt ind under dig selv, således at dine fødder ikke ”sidder fast” i den pågældende forhindring.
Variationsmuligheder

Monkey-to-precision:

Udføres ved at lave en monkey-vault for derefter at lande i balance på den anden side af forhindringen.

Se video om Parkour øvelsen Lazy Vault herunder

Afspil video om Laxy Vault - Parkour med Team JIYO