Parkour Øvelse – King Kong Vault

Parkour øvelse: Sådan laver du King Kong Vault.

King Kong Vault (også kaldet ”King Kong” eller ”Kong”) bliver brugt de steder, hvor Monkeyvaulten ikke er tilstrækkelig.

I en King Kong sætter man af længere væk fra forhindringen og opnår derfor en svævefase, enten fordi forhindringen er lang, eller fordi man ganske enkelt har meget fart på.

King Kong er et imponerende move, da det kan udføres over meget lange afstande, hvis man vel at mærke mestrer det. King Kong kan udføres på to forskellige måder med hver sin kvalitet. I det følgende vil begge variationer blive beskrevet.

Setup

King Kong er et yderst spændende vault, eftersom det er nemt at variere. Det bør trænes på en solid og skridsikker forhindring i mavehøjde. Husk at tjekke hvad der er på den anden side, hvis ikke der er frit udsyn.

Udførelse af King Kong med samlet afsæt
 • Løb imod forhindringen i et middel tempo.
 • Afsættet udføres i et tempofyldt og eksplosivt afsæt med samlede ben, en anelse længere væk end ved et monkeyvault. Dette giver en længere svæveperiode i luften, og mulighed for at springe over lange afsatser. Det er uhyre vigtigt, at man stemmer fladt af på jorden, i stedet for at lave et højt indspring. Hvis du gør dette, mister du fremdrift over forhindringen, og det bliver svært at sikre et godt flow.
 • Hænderne skal placeres på sidste del af forhindringen. Når du har afviklet med hænderne, og benene skal trækkes frem, skal du nemlig være fri af forhindringen. Træk kroppen fremad og opad gennem afviklingen med armene.
 • Nu skal kroppen aktivt rettes ud. Kig fremad og stræk benene ned, let skilte, så de er klar til at modtage landingen, så du er i stand til at fortsætte dit flow.
Forøvelser

Lav et monkey vault et par gange, så du bliver vant til teknikken. Sæt så af længere og længere væk fra forhindringen, indtil du begynder at mærke, at du får en mere varig svævefase. Øv dig eventuelt ved at markere et punkt én meter væk fra afsatsen, og se om du evner at sætte af derfra. Øg derefter afstanden, så du får en længere og længere svævefase.

Problemstilling
 • Mange har ofte svært ved at turde lade vægten kastes forover på hænderne, da de bange for ikke at kunne rette op igen og lande på hovedet bag forhindringen. Jo højere du får bagdelen op under udførelsen, desto nemmere er det imidlertid.
 • Det er vigtigt, at du lander med overkroppen en smule fremadrettet efter udførelsen af dit King Kong Vault. På den måde bevarer du farten i bevægelsen og dermed også flowet.
Variationsmuligheder

Dive Kong:

Defineres ved et spring med en lang svævefase, som afsluttes ved en nedadgående retning. Et eksempel: du står oppe på et bord, tager tilløb og springer hen og sætter af med hænderne på en afsats, som har lavere eller samme højde som bordet. I springet ”dykker” du i bevægelsen, hvilket forklarer navnet Dive Kong.

King Kong Vault - Lær Parkour med Team JIYO
King Kong Vault (også kaldet ”King Kong” eller ”Kong”) bliver brugt de steder, hvor Monkeyvaulten ikke er tilstrækkelig.

Double King Kong:

Man udfører King Kong med to afviklinger med hænderne, inden man trækker benene igennem. Det er vigtigt, at dine hænder bliver placeret tidligt og aggressivt i første tag, så det giver dig momentum nok til at kunne jumpe videre på hænderne anden gang.

Ligeledes er det vigtigt, at du får sparket så meget bagud og opad med benene, at du får overbalance i første jump, så vægten giver dig overbalance til også at kunne afvikle anden gang.

King Kong (afsæt med et ben)

Der bruges enkeltbens-afsæt, når man skal have en lang svævefase, efter man har afviklet med hænderne. Det kan være ved en forhindring, hvor der evt. er et gap efterfølgende, som man skal over. Det kan også være effektivt, hvis man efterfølgende ønsker at lave en precision.

Udførelse
 • Du nærmer dig forhindringen ligefor, i et middelhøjt tempo.
 • På samme måde som i et almindeligt King Kong vault er det vigtigt med et eksplosivt afsæt. I stedet for at sætte af med samlede ben, laver du et langt, lavt indspring som ender i et chasé. Du afslutter chaséet med eksplosivt at stemme af med det ene ben fremefter, hvorefter det andet ben skal kippes op bag dig, så du får højde på og en horisontal stilling i luften.
 • Idet armene sættes i, er det vigtigt, at du trækker kroppen fremad, så benene kan trækkes frem til landing.
 • Når du nærmer dig landingen, er det som i et king kong vault godt, hvis du sætter det ene ben foran det andet i landingen, så du kan fortsætte dit run ubesværet. Skal du derimod lande i precision, i samme højde eller en smule lavere end ved den første forhindring; er det afgørende, at du får trukket benene så meget fremad, at du kan lande med tæerne først og tæmme farten ved at bøje sammen i benene og på den måde kontrollere kraften ned i dit balancepunkt.
Problemstilling
 • Selve chaséet og afsættet med kippet kræver timing. Laves det ikke korrekt, ødelægges tilløbet, og der kommer ikke nok fremdrift til at kunne komme over forhindringen.
 • King Kong med et-bens afsæt egner sig ikke til høje mure. Her må anvendes samlet afsæt i stedet.

Se video om Parkour øvelsen Lazy Vault herunder

Afspil video om Laxy Vault - Parkour med Team JIYO