Parkour Øvelse – Dash Vault

Parkour øvelse – Lær Dash Vault

Dash Vault er det, som man i traditionel redskabsgymnastik kalder et “tyvspring”. Det er en flot og stilet bevægelse, som kan varieres på flere forskellige måder.

Setup

Find en forhindring, der har en solid og skridsikker overflade, og som ligger omkring hoftehøjde. Hvis forhindringen er for lav, er det svært at få placeret hænderne korrekt. Tjek altid, hvad der er på den anden side.

Udførelse af Dash Vault
  • Du har front mod forhindringen og løber lige imod den.
  • I en halvanden meters afstand sætter du af med det ene ben.
  • Svingbenet trækkes lige frem og op over forhindringen, og afsætsbenet følger lige efter.
  • Benene samles opad i katetestilling, mens kropsvægten tiltes bagover. Armene sættes i bag kroppen og holder kropsvægten.
  • Herefter strækkes hoften ud, mens der sættes kraftigt af med hænderne på forhindringen, så du kommer væk fra forhindringen og får moment nok til at kunne fortsætte dit flow efter landingen.
Forøvelser

Start med lave en lazy vault og forsøg at køre den mere og mere lige på forhindringen. Forsøg at sætte af længere og længere fra forhindringen, så der opnås en svævefase.

Problemstilling
  • Dashvault medfører ofte problemer i indlæringsfasen, fordi det er et move, som kræver meget koordination. Har du for meget fart og energi i bevægelsen, kan du nemt komme til at springe for langt og slet ikke ramme forhindringen.
  • Det kan være problematisk at turde læne sig tilbage og lade armene holde kropsvægten, men det er centralt for at kunne udføre bevægelsen korrekt og få det rigtige flow.
Dash Vault - Parkour med Team JIYO
Parkour øvelsen Dash Vault, er en effektiv måde at forcere en forhindring på. Er du ikke vant til den, kan den virke lidt grænseoverskridende i begyndelsen. Prøv evt. at starte med at lave dash vault over en blød forhindring, fx en skumplint.
Variationsmuligheder


Swing Dash:

Udføres ved, at man ”svinger” ind i katetepositionen i stedet for at springe lige op på forhindringen. Her skal man kippe aktivt i hoften.

Dash2Split:

Udføres ved, at man splitter benene sidst i bevægelsen i stedet for at holde benene samlet. 

Dash1Handed:

Udføres med kun en hånd på forhindringen. Dette kan dog medføre, at man mister balancen, så sørg for at få placeret den hånd, som du vil have på afsatsen, centralt.

Sørg for at trække benene så højt op, at du kun lige akkurat kommer over forhindringen.

Dette gør det nemmere at sætte hænderne det rigtige sted, og effekten af movet bliver langt større.

Se video om Parkour øvelsen Lazy Vault herunder

Afspil video om Laxy Vault - Parkour med Team JIYO